Prvi hrvatski trgovački lanac dobio ženu u NO, dividenda za četvrtinu viša
Objavljeno: 07.09.2020

Prvi hrvatski trgovački lanac dobio ženu u NO, dividenda za četvrtinu viša

Iskusna menadžerica nekoliko slavonskih tvrtki zamijenit će dosadašnjeg predsjednika Nadzornog odbora.

Na danas održanoj Glavnoj skupštini dioničari PEVEXA izabrali su jednoglasno Kristinu Prokš za nedostajućeg člana Nadzornog odbora. Podsjetimo, ranije ove godine je politički tajnik Domovinskog pokreta Mario Radić podnio ostavku na poziciju predsjednika Nadzornog odbora kako bi otklonio bilo kakvu, a posebno financijsku povezanost PEVEXA s Domovinskim pokretom Miroslava Škore. Rast dividende Na prijedlog manjinskih dioničara za dopunom dnevnog reda Glavna skupština PEVEXA donijela je dvije odluke.

Prvom odlukom Glavna skupština je dosadašnjeg člana Nadzornog odbora Damira Spudića i prije isteka njegovog trenutnog mandata također jednoglasno izbrala na novi mandat u trajanju od četiri godine dok je drugom odlukom dioničarima određena isplata dividende u iznosu od 125,4 milijuna kuna, odnosno 9.500 kuna po dionici, što je od prošlogodišnjeg iznosa više od 25 posto. Odluka o dividendi donesena je s 88,89 % glasova.

Ukupno ostvarena neto dobit PEVEXA u 2019. godini je iznosila rekordnih 160,7 milijuna kuna. Dividende će biti isplaćene svima koji su na dan 7. rujna 2020. evidentirani kao dioničari PEVEXA u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, a dan isplate dividende je 15. rujna 2020. PEVEX trenutno ima 26 prodajnih centara diljem Hrvatske, a u njemu trenutno radi gotovo 2.000 zaposlenika. Za 2019., kao i prethodno za 2018. godinu tvrtka je stekla bonitetni certifikat AAA, koji označuje top hrvatske tvrtke s visokom razinom poslovanja.

Bonitetna ocjena izvrsnosti tvrtke Bisnode d.o.o predstavlja natprosječnu bonitetnu vrijednost poslovnog subjekta, a temeljena je na financijskim izvještajima subjekta za posljednju poslovnu godinu i podrazumijeva sigurnost rada u idućih dvanaest mjeseci.