Glavna skupština PEVEXA prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju rekordne dobiti iz 2021. godine
Objavljeno: 11.05.2022

Glavna skupština PEVEXA prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju rekordne dobiti iz 2021. godine

U PEVEXU je održana Glavna skupština na kojoj je dvotrećinskom većinom prihvaćen prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene tijekom prošle godine. Ukupna ostvarena neto dobit PEVEXA u 2021. godini, rekordnih 287.948.760,52 kuna, zadržat će se u tvrtki radi planiranog investicijskog ciklusa i trenutnih tržišnih okolnosti.

Glavna skupština PEVEXA razmotrila je godišnja financijska izvješća za 2021. godinu utvrđena od Uprave i Nadzornog odbora te dala razrješnice članovima Uprave i članovima Nadzornog odbora za prethodnu poslovnu godinu. Također, imenovan je revizor za poslovnu 2022. godinu, tvrtka BDO Croatia d.o.o.

Tijekom Glavne skupštine predsjednik uprave Krešimir Bubalo istaknuo je kako su impresivni rezultati poslovanja odraz zadovoljstva i povjerenja kupaca, vrijednog rada 2.100 zaposlenika, potpore dioničara kojih je trenutno u tvrtki 440 i poslovnih partnera. PEVEX drži 20% tržišnog udjela.

U 2021. godini otvoren je novi prodajni centar u Križevcima, rekonstruiran postojeći u Kukuljanovu i kupljen prodajni centar u Virovitici. PEVEX posluje u 27 prodajnih centara na ukupno 183.728 m2 površine prodajnog prostora, od kojih je 12 u vlasništvu tvrtke. Jedan od glavnih imperativa PEVEXA je pružanje odličnog omjera cijene i kvalitete robe svojim kupcima. PEVEX bilježi izuzetan rast web prodaje i broja članova loyalty programa koji je porastao na 800.000 članova i 50.000 poslovnih partnera.

PEVEX je u prethodnoj godini smanjio kreditnu izloženost i iznos izdanih jamstava, a EBITDA je iznosila 430 milijuna kuna. Takva natprosječna razina poslovanja potvrđena je i za 2021. godinu bonitetnim certifikatom AAA, što je četvrta godina za redom.

Da je 2021. godina bila rekordna za tvrtku PEVEX, pokazuje i podatak da su ukupni prihodi tvrtke porasli na 2,516 milijarde kuna, s rastom od 11% u odnosu na 2020. godinu, dok je neto dobit povećana za 44%. Zadržavanje dobiti olakšava ostvarenje ciljeva tvrtke u idućem investicijskom ciklusu putem planiranog organskog i anorganskog rasta. U tijeku je uređenje prodajnih centara u Šibeniku i Osijeku, završna faza rekonstrukcije građevine u Kukuljanovu i gradnje solarnih elektrana na svim objektima u vlasništvu tvrtke te okončanje projektne dokumentacije za izgradnju novog logističko-distributivnog centra i rekonstrukciju prodajnog centra u Virovitici. Primanja zaposlenika od 2016. godine pa do konca 2021. godine povećana su za 47% te su planirana i daljnja povećanja sukladno ostvarenju poslovnih planova.