Glavna skupština PEVEXA prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2022. godine
Objavljeno: 15.05.2023

Glavna skupština PEVEXA prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2022. godine

Glavna skupština PEVEXA prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene tijekom prošle godine. Neto dobit PEVEXA u 2022. godini je 34.832 milijuna eura i zadržat će se radi očuvanja liderske pozicije definirane strategijom. Dobit je manja za 9% odnosno 3.347 milijuna eura u odnosu na godinu prije. Naime, dobit za 2022. godinu je uz stopu od 18% oporezovana 33% dodatnim porezom na dobit.

Prihodi od prodaje u 2022. iznosili su 365.709 milijuna eura i veći su 14% u odnosu na 2021. godinu dok je ukupan prihod prošle godine ostvaren od 386.085 milijuna eura, odnosno 16% je veći nego godinu prije. Da je 2022. godina bila uspješna za tvrtku PEVEX, pokazuje i podatak rasta prihoda na svim prodajnim kanalima: maloprodaji, veleprodaji i mrežnoj trgovini. 

Glavna skupština PEVEXA razmotrila je godišnja financijska izvješća za 2022. godinu utvrđena od Uprave i Nadzornog odbora te dala razrješnice članovima Uprave i članovima Nadzornog odbora za prethodnu poslovnu godinu. Također, imenovan je revizor za poslovnu 2023. godinu, društvo Deloitte.

Članovi Glavne skupštine prihvatili su izmjene Statuta kompanije te Odluku o usklađenju temeljnog kapitala i dionica Društva s eurom.

Predsjednik Uprave PEVEXA Krešimir Bubalo istaknuo je kako su rezultati poslovanja u 2022. bili rekordni, a najveći doprinos tome dali su vjerni kupci, naši 2241 zaposlenik, a uz potporu poslovnih partnera i dioničara kojih je trenutno 429.

PEVEX je domaći lider i drži 20% tržišnog udjela. Natprosječna razina poslovanja potvrđena je za 2022. godinu platinastim bonitetom izvrsnosti društva Dun & Bradstreet, a kojega ima svega 1% poslovnih subjekata u Hrvatskoj.

U 2022. godini započela je rekonstrukcija i dogradnja prodajnog centra u Virovitici, a završetak radova očekuje se sredinom ove godine. Uz to, kupljeno je zemljište u Poreču na kojem je u planu izgradnja novog prodajnog centra. Tijekom 2022. izvršene su predradnje potrebne za početak izgradnje Centralnog skladišta. Ulagalo se i u izgled prodajnih centara, a 10-ak ih je opremljeno i uređeno u što je uloženo 6 milijuna eura. U svrhu racionalizacije troškova električne energije na desetak prodajnih centara ugrađene su solarni paneli. U prosincu je otvoren 28. prodajni centar u Svetom Ivanu Zelini čime je PEVEX nastavio ulaganje u manje formate prodajnih centara.

Na 190 tisuća četvornih metara PEVEX ima 28 prodajnih centara u 24 hrvatska grada, a 12 je objekata u vlasništvu kompanije. Tijekom 2022. godine PEVEX bilježi rast broja članova loyalty programa koji je nastavio uzlaznim trendovima i ove godine pa trenutačno ima gotovo 900.000 članova PEVEX kluba i više od 60.000 poslovnih partnera članova PEVEX partnera.

Kompanija planira nastavak razvoja svih prodajnih kanala te daljnje širenje mreže trgovina. Tijekom 2023. u planu je otvorenje novih prodajnih centara. Od značajnih investicijskih ulaganja kreće gradnja Centralnog skladišta na Jankomiru.

PEVEX u srednjoročnom razdoblju nastavlja raditi na ostvarenju ciljeva, a oni su osim daljnjeg investicijskog ciklusa, organski i anorganski rast.

S poštovanjem,

PEVEX d.d.